Jak powszechnie wiadomo, owoce posiadają witaminy oraz minerały korzystne dla funkcjonowania naszego organizmu. Tym razem skupimy się na czarnych porzeczkach.
Niezwykłe właściwości zdrowotne czarnych porzeczek
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego faktu, ale czarne porzeczki są wyjątkowo bogate w witaminę C. 100 g tych przepysznych owoców dostarcza aż 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Są też one bogate w witaminę A, która może pomóc w zahamowaniu rozwoju licznych chorób oczu. Oczywiście w przypadku, gdy podejrzewamy, że coś jest nie tak z naszym wzrokiem i oczami, w pierwszej kolejności należy udać się do lekarza, który wykona podstawowe badania i postawi diagnozę, nie powinno się działać na własną rękę.
Część osób używa też porzeczek jako okładów na ślady, powstałe przy ukąszeniach komarów.
Okazuje się również, że ten owoc pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz zredukować poziom cholesterolu.
W jakiej postaci spożywać czarne porzeczki?
Sposobów na użycie czarnych porzeczek w kuchni jest bardzo wiele. Oczywiście można je też spożywać same, gdyż są bardzo dobre w smaku. Warto jednak poeksperymentować. Takie porzeczki mogą być świetnym urozmaiceniem deseru. Można też przygotować z nich sok. W internecie znajdziemy wiele przepisów z wykorzystaniem porzeczek.